Sommerferie og strategier

Af: Fit&Sund Diætist

I en lang ferie kommer de sundere vaner på prøve. Dagen ser helt anderledes ud i en ferie, end den gør i den vante dagligdag, hvor man har lettere ved at holde en fast struktur i forhold til bevægelse og sundere mad.

I en ferie er der også indbygget langt flere fristelser i form af is, slik, sodavand og fastfood, som man helt sikkert skal være mere opmærksom på.

Til gengæld betyder det også mere tid til nærvær og hyggelige dage sammen med familie og venner. Det kan også være en tid, hvor man kan gøre noget godt for sig selv, så det handler om at finde en balance trods det, at dagene er anderledes end normalt i sommerperioden.

Man skal også tillade sig at holde ferie, at finde roen, slappe af og finde en anden form for hverdag; men der kan samtidig også være plads til den sundere livsstil. 

Fristelser: Prioritér dine fristelser, så det ikke bliver en hverdagsting i din ferie. Det gør du blandt andet ved at spise og drikke med nærvær og nydelse. Vær opmærksom på, hvad du vælger, og hvad du har lyst til.

Vælg 1 kugle i stedet for 3 kugler i isen; men vælg yndlingsisen. Vælg evt. en sodavandsis i stedet for flødeis.

Når I tager på tur med familien, så hav madpakke og sundere mellemmåltider med, hvor det er muligt, så I undgår at spise energitæt fastfood, og I sparer ovenikøbet penge.

Bevægelse: Hold en aktiv ferie med hele familien. Det kan være i form af cykeltur, vandretur, kanotur eller forskellige former for vandaktiviteter. Man kan også aftale en daglig aktivitet. Det kan være en fast cykeltur om aftenen, gode gåture i lokalområdet eller ved feriestedet, boldspil i parken eller på stranden, stangtennis eller hop på trampolin i haven, eller hvad man nu har lyst til og mulighed for.

Lav nogle faste aftaler for skærmtid for både voksne og børn – også her i ferien – både i form af TV, computer, iPad og mobil. Tiden kan i stedet bruges på nogle udendørs eller andre aktiviteter.

Måltider: Det er vigtigt at holde fast i måltiderne, selvom man har fri og ikke følger samme skema som i hverdagene. Det giver et stabilt blodsukker og holder gang i forbrændingen. Så sørg for at få de 3 hovedmåltider: morgenmad, frokost og aftensmad og gerne 2-3 sunde mellemmåltider/snacks.

Sommerens frugt og grøntsager bugner med masser af vitaminer og mineraler, så brug dem endelig som sundere snacks i løbet af dagen f.eks. jordbær, vandmelon, friske ærter i bælg.

Eller brug Fit&Sund-diætisternes opskrift på den populære sommerret koldskål, som kan være et lækkert forslag til et sundere mellemmåltid.

Sæt et mål: Det kan være en god idé, inden sommerferien starter at sætte 1-2 mål, som du vil have fokus på i din ferie. Det kan f.eks. være, at du dagligt skal gå 10.000 skridt, at du skal spise 300 g frugt og 300 g grønt hver dag eller løbe 2-3 gange om ugen, så du kan blive klar til et motionsløb i august.

Tænk over, hvordan du får skabt tid til at nå dine mål. Glæd dig over, hvad du når i stedet for at ærgre dig over, at du måske kunne have gjort det endnu bedre.

Læs mere om, hvordan du når dine mål på vores på blog.

Rigtig god sommer

Tilbage til oversigt