Sådan når du dine mål!

Af: Fit&Sund Diætist

Når vi beslutter os for, at vi gerne vil gå ned i vægt, er det ofte med et bestemt vægtmål for øje. Der er en bestemt måde, vi gerne vil se ud på, og vi husker, hvor godt vi havde det med os selv, da vi vejede den bestemte vægt.  

Konkrete mål

Vi laver altså vores målsætning ud fra en erindring om, hvordan det føltes at veje det specifikke tal. Min erfaring er, at den eneste målsætning for mennesker, der gerne vil ændre livsstil, er et konkret mål om et konkret vægttab i kilo - med et meget lille fokus på, hvordan målet nås.  

En meget typisk målsætning kan f.eks. lyde sådan: ”Til mit sølvbryllup til efteråret skal jeg have tabt mig 20 kg”. Dagene går, og der er lang tid til efteråret. Det bliver fredag, og der er fredagskage på arbejdet, og lige i dét øjeblik sker der ikke noget ved, at du giver dig selv lov bare den ene dag. Det samme sker lørdag og søndag med vin og søde sager. Mandag er der måske rester af søde sager fra weekenden. Onsdag har kollegaen fødselsdagskage med, og fredag er der igen kage.  

Lige pludselig er det efterår, og du har ikke tabt dig de 20 kg, du gerne ville. Du har glemt 3 ting: 

  1. at sætte et realistisk mål for dig selv
  2. at tænke på de små ændringer der skal til, før du når i mål 
  3. 20 kg er meget, og når du sætter så stort et mål, der skal nås indenfor relativ kort tid, er der stor risiko for, at målet ikke nås, og at du vil føle, at du har fejlet.

Vaner og udfordringer

Vores vaner og udfordringer, når det handler om mad, er forskellige, så mit første og vigtigste råd er at blive bevidst om, hvad dine udfordringer er.  

Er det fredagskagen på arbejdet, er det sociale arrangementer, eller er det slikhylderne torsdag eftermiddag? Hvis vi vil ændre noget i vores liv, er det en god idé at blive skarp på, hvad det er, vi gerne vil ændre. Det kan hurtigt blive alt for bredt at sige: ”Jeg skal tabe mig”, eller ”jeg skal bare tage mig sammen”. Hvad er det helt specifikt, du gerne vil ændre?  

Målsætninger skal være realistiske

En god målsætning skal være realistisk. Se på, hvordan du lever dit liv. Er der 3 børn, der skal laves madpakker til hver aften, en 60 timers arbejdsuge og for lidt søvn? Så er det måske ikke realistisk, at målsætningen bliver: ”Jeg vil træne 6 gange om ugen”. I stedet kunne din målsætning være: ”Jeg vil træne 2 gange om ugen, hvoraf den ene dag ligger i weekenden, og så vil jeg have mere bevægelse ind i min hverdag. Jeg vil f.eks. tage trapperne i stedet for elevatoren”. En anden urealistisk målsætning kunne være: ”Jeg vil ikke længere spise kage”; men hvis du elsker kage og forbinder kage med nydelse og livskvalitet, bør din målsætning være: ”Jeg vil øve mig på kun at spise ét stykke kage frem for at spise to, som jeg plejer”. Små ændringer gør en stor forskel for dit vægttab og din samlede sundhed, uden det bliver for overvældende og for svært at holde i længden.  

Vi kan hjælpe dig med at få et overblik over dine målsætninger, så du når i mål

Find din diætist her

Tilbage til oversigt