Sundere æbledessert - æblegrød i glas

Når ens have bugner med æbler i denne tid, har mange sikkert prøvet at lave æblegrød i diverse afskygninger. Grøden i denne opskrift er uden brug af sukker; men man kan også vælge at bruge den æblegrød, man er vant til at lave, og derefter anrette desserten ud fra vores opskrift.

Da jeg lavede grøden, lod jeg skrællen sidde på æblerne, da mange af de sunde og gavnlige ting i æblerne netop sidder i skrællen og derunder. Et ekstra plus er så også, at det er nemmere at tilberede grøden.

 

Ingredienser

Grød:

  • 1 kg æbler uden kernehus i tern
  • 2 dl vand
  • ½ tsk. vaniljepulver (eller 1 stang vanilje)
  • 2 spsk. sukrin gold
  • ½ tsk. flydende sød (Vent med at tilsætte det, til grøden er færdig, så kan man altid smage efter, om grøden skal være sødere.)

Hjemmelavet granola:

  • 100 g havregryn
  • 50 g mandler
  • 25 g hørfrø (eller chia-frø)
  • 25 g solsikkekerner (eller græskarkerner)
  • 2 spsk. flydende honning

Æblegrød i glas:

  • Til 1 person:
  • 5-6 spsk. æblegrød med vanilje (se opskrift) – i alt 140 g
  • 2 spsk. granola – enten den hjemmelavede eller en granola med max. 13 g sukker/100 g
  • 4-5 spsk. vaniljeskyr – eller skyr tilsat lidt vaniljepulver – i alt 100 g

Sådan gør du:

Sådan gør du (æblegrød):

Skyl æblerne, skær kernehuset ud, og skær æblerne i mindre tern, så du undgår for store stykker skræl i grøden. Hæld æblerne i en gryde med vand, og tænd på middel varme.

Hvis du bruger en vaniljestang, så skær den op på langs. Skrab vaniljepulveret ud, og tilsæt det i gryden sammen med selve stangen, som tages op, når grøden er færdig. Hvis du bruger vaniljepulver, tilsættes det blot, som det er.

Lad æblerne simre under låg i ca. 15 minutter – husk at røre i grøden, så grøden ikke brænder på. Når æblerne bliver møre, kan man bedre røre dem ud.

Når grøden er ved at være færdig, tilsættes først sukrinen. Lad det simre i et par minutter, og smag grøden til, hvorefter du evt. tilsætter lidt ekstra flydende sød. Det kommer helt an på, hvor søde æblerne er i forvejen, så prøv dig frem.

Hvis du foretrækker grøden i en mere lind konsistens, kan du slutte af med at blende grøden med en stavblender; men det er som regel ikke nødvendigt.

Når grøden er færdig, køles den af, og hvis du ikke skal bruge den med det samme, kan du hælde den i lufttætte beholdere eller fryseposer, så du kan bruge den senere. Her kan du evt. bruge Atamon til konservering.

Sådan gør du (hjemmelavet granola):

Hak mandlerne groft, tilsæt havregryn, frø og kerner, tilsæt honningen, og bland ingredienserne godt sammen. Bred blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir.

Rist blandingen i ovnen ved 125 grader i ca. 30 minutter, rør i blandingen flere gange under ristningen, tag den ud, når blandingen bliver gylden og ristet.

Når granolaen er kølet helt af, kan du opbevare den i en lukket beholder. Den kan holde sig længe uden at miste smag og konsistens.

Sådan gør du (æblegrød i glas):

Find et portionsglas – gerne på høj stilk.

Læg æblemos, granola og skyr i lag. Slut af med vaniljeskyr og granola på toppen.

Det er en supernem opskrift, som både er sukker- og fedtfattig. Mængderne, vi har brugt, er kun vejledende. Det er selvfølgelig afhængigt af størrelsen på portionsglasset.

Opskriften kan også bruges som en lidt sødere morgenopskrift til en lækker brunch.

 

 

Tilbage til oversigt