Slemme, slemme kulhydrater – eller hvad?
Slemme, slemme kulhydrater – eller hvad?
Kulhydrat er et næringsstof, som findes i en lang række fødevarer. Både i grøntsager, frugt, mælkeprodukter og kornprodukter. Særligt kornprodukter er rige på kulhydrater, og størstedelen af de kulhydrater vi indtager, får vi typisk fra kornprodukter som fx havregryn, rugbrød, kage, kiks, pasta, ris og cornflakes; men kulhydrater findes også i grøntsager og frugt.
Ordet ”kulhydrat” har for mange en negativ klang. Mange slankekure beder os om at skære ned på kulhydraterne. Samtidig fortæller de officielle anbefalinger, at 45 til 60% af vores daglige energi bør komme fra kulhydrater. Men hvorfor bliver kulhydrater så skældt ud? Er kulhydrater sunde eller usunde?!
”I don’t eat carbs!”, er et udsagn, man kan støde på, når man ser TV. Somme tider oversættes det fejlagtigt til: ”Jeg spiser ikke kalorier”, også selvom ”carbs” betyder kulhydrater. Oversættelsesfejlen skyldes muligvis, at kulhydrater forveksles med tomme kalorier, som man bare tager på af. Men én ting er meget vigtigt at vide, når man taler om kulhydrater: Alle kulhydrater er ikke ens.
Simple versus komplekse kulhydrater
Kulhydrater kan være både simple og komplekse i deres struktur. Og dette alene er afgørende. De simple, som vi fx finder i hvidt brød, cola, slik og sukker, nedbrydes hurtigt, fordi de kemisk set er simpelt opbygget. Vi får derfor et hurtigt energi-boost af dem; men energien varer ikke længe.
Komplekse kulhydrater nedbrydes derimod langsomt, fordi de har en kompliceret struktur. De holder os mætte i længere tid og findes fx i produkter med et højt indhold af fuldkorn såsom havregryn og rugbrød. Der findes mange kostfibre i fuldkornsprodukter. Kostfibre er nogle meget komplekse kulhydrater, og de er vigtige for vores tarmflora, og så forebygger de tarmkræft og nedsætter vores kolesteroltal. Desuden giver de en følelse af mæthed.
Et nuanceret blik på kulhydrater
At holde sig væk fra alle fødevarer, som er rige på kulhydrater, er altså ikke smart. Udelukker man fx frugt og grønt – som er rige på kulhydrater – fra sin kost, undgår man ikke blot gode kostfibre, men også vigtige vitaminer og mineraler. Derimod kan man godt holde igen med ting som cola, slik og hvidt brød, da de indeholder meget sukker – og dermed simple kulhydrater.
Kulhydrater er ikke kun en dårlig ting. De giver os også en masse godt. Vi bør derfor få et mere nuanceret syn på kulhydrater, så vi ikke behøver at gå glip af lækre gulerødder og kartofler, mættende havregryn og vores elskede danske rugbrød.
Hvis du vil have hjælp til vægttab, hvor kulhydrater også er en vigtig energikilde, eller vil du have mere styr på kulhydratindtaget, så kontakt en af vores diætister her.