Kalorier og vægttab

Hvis du ønsker at tabe dig, skal din krop være i energiunderskud. Det betyder, at den mængde energi, du bruger, skal være større end den mængde energi, du indtager. Fødevarer er energi, og der er forskellige mængder af energi i, alt efter hvad vi spiser. Der er fx mere energi i chokolade, slik, is, chips, end der er i grøntsager.
Men uanset, hvad du spiser, vil det være den samlede mængde energi (fødevarer), der afgør, om du er i energioverskud, energiunderskud eller i energibalance. Ved overskud tager du på, i underskud vil du tabe dig, og i balance fastholder du din nuværende vægt.

Den energi, der er i fødevarer, kalder vi kalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). Hvis der er mange kalorier i en type fødevare, er der meget energi i den. Udtrykket ”tomme kalorier” kommer af, at du kun får kalorier og ikke andet, hvilket betyder, at du ikke får fx vitaminer, mineraler, kostfibre m.m. En chokoladebar eller slik vil nogle kalde ”tomme kalorier” – men det indeholder meget energi.

I perioder, hvor man tænker over sin kost, enten fordi man gerne vil tabe sig (energiunderskud), eller fordi man gerne vil holde sin nuværende vægt (energibalance), kan man godt glemme, hvad man egentlig har lyst til og udelukkende tænke på kalorier.

Fokus bliver ofte, hvad man kan gøre for at få plads til lidt mere af den mad, der typisk indeholder mange kalorier fx slik, kage, is, chips m.m. ”Hvis jeg nu spiser ½ skive rugbrød mindre til frokost eller springer mit eftermiddagsmellemmåltid over, så kan jeg spise lidt chokolade i aften.”

Der er ikke noget i vejen med at budgettere sine kalorier. Det kan endda være smart i perioder med mange arrangementer; men hvis du oplever, at det sker ofte eller hver dag, så kan det være, at du skal øve dig i at tænke anderledes. Man kan nemlig godt bliver så fanget i jagten på de søde sager, at man helt glemmer, om man i virkeligheden har lyst til disse. Eller at man vælger det, man kan få mest af for færrest kalorier og ikke det, man bedst kan lide. Det sker, når fokus på kalorier bliver større end fokus på behov.
Derudover skal vi huske de ”tommer kalorier”, hvor du ikke får alle de næringsstoffer, din krop skal bruge. Du kan sagtens være i energiunderskud og spise chokolade; men hvis du ofte vælger de ”tomme kalorier” frem for fx rugbrødsmaden, vil du i dét eksempel gå glip af den gode fuldkorn og kostfibre.

Vægttab handler om ændring af vaner, og at de nye vaner bibeholdes du dag ud og dag ind resten af dit liv. Hvis rammerne for dine nye vaner er, hvad du rent faktisk godt kan lide at spise, frem for ”hvad der er plads til”, kan det hjælpe dig til bevare lysten til at fastholde de nye vaner.

Læs mere om, hvorfor ’Fuldkorn er guld-korn’. 

 

Tilbage til oversigt