Æblesæson

Æblesæsonen er over os

”Et æble om dagen holder doktoren væk”. Sådan lyder det gamle ordsprog. Om det holder, kan vi ikke garantere. Men lækkert med æbler er det i hvert fald.

Æblet er den mest udbredte frugt i danske haver, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Det er nemlig sådan, at æbletræer generelt trives rigtigt godt i det danske klima, og så findes der sorter til enhver smag - uanset om det skal være sødt, syrligt, blødt eller fast. 

Nogle af de mest kendte æblesorter, som har sæson i efteråret, er Gråsten, Elstar, Filippa, Cox Orange og Ingrid Marie.

Ernæring

Du finder æbler i midten af madpyramiden sammen med frugter og bær. Æbler indeholder mest vand og har derfor et lavt energiindhold (få kalorier). Æbler er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Æbler indeholder også vitamin C, som styrker dit immunforsvar. Æbler bidrager også med vitamin K, som styrker dine knogler og hjælper dine sår med at hele. Samtidig kan de være en kilde til mineralet kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk. Æbler kan give dig sunde tarme, som bedrer din fordøjelse og mindsker inflammation i kroppen.

Hvornår er der æblesæson?

Æblesæsonen spreder sig over hele året, og det er faktisk kun i maj, juni og juli, at frugten ikke er på sit højeste. Alle andre tider på året kan du få masser af forskellige æblesorter. Så har du en have og ikke allerede et æbletræ der, vil vi stærkt anbefale dig det. Det er skønt at kunne plukke æbler fra egen avl.

Hvad kan man bruge æbler til?

Æbler smager skønt i desserter og madretter både på grund af smagen og konsistensen, som også er sjov at lege med. De knaser så lækkert i munden.

Æbletern i salaten kan virkelig højne smagen og gøre, at det måske bliver nemmere at spise grøntsagerne?

Her i efteråret, hvor træerne bugner af æbler, kan man med fordel anskaffe sig en saftpresser, så man kan lave æblemost, som med fordel kan fryses ned, så man har lækker æblemost til de mørke måneder. 

Et friskt æble er også superlækkert som et hurtigt mellemmåltid eller i stedet for et slikfad til aftenhyggen - så lav et æblefad evt. suppleret med nogle bær. 

Tilbage til oversigt