Vitaminer og mineraler – hvad for noget?

De findes i frugt, grønt, korn m.m. Men hvad er det egentligt for noget, og hvilken betydning har vitaminer og mineraler for vores krop?

Generelt set gælder det om, at vores krop skal have tilført vitaminer og mineraler gennem kosten. Det er små næringsstoffer, som ikke bidrager med energi, og som kroppen ikke selv kan danne, derfor skal de tilføres via kosten. Af samme grund er kosten en vigtig faktor for, at vi får dækket vores behov.

Vitaminer

Vitaminer er med til at holde kroppen sund og påvirker mange af kroppens funktioner. F.eks. er K-vitamin med til at få vores blod til at størkne.

Vitaminer inddeles i to grupper: vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.

Vandopløselige vitaminer: B- og C-vitamin. Der findes næsten intet lager i kroppen, hvorfor netop disse er vigtige at få tilført via kosten.

Fedtopløselige vitaminer: A-, E-, D- og K-vitaminer er såkaldte fedtopløselige vitaminer. Det betyder, at de bliver optaget i kroppen gennem fedt. Måske har du før hørt, at du skal tage dit D-vitamintilskud til et måltid med fedt i som f.eks. aftensmaden – det er derfor. De kan ikke optages uden tilstedeværelse af fedt.

Fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen modsat vandopløselige vitaminer.

Mineraler

Mineraler er også næringsstoffer, som kroppen skal bruge for at fungere optimalt.

Det kan f.eks. være jern, selen, zink, calcium, magnesium m.fl.

Jern er vigtigt for kroppens evne til at transportere ilt, zink er med til at vedligeholde og opbygge nyt væv i kroppen, og sådan har hvert mineral en vigtig funktion for, at kroppen kan fungere optimalt.

Gode råd

Det bedste råd for at sikre sig, at man får tilført alle de rigtige vitaminer og mineraler til kroppen, er at følge de officielle kostråd. Se anbefalinger fra Fødevarestyrelsen.

  • Spis altid sundt og varieret, så du sørger for, at din krop får tilført alle næringsstoffer.
  • Tag D-vitamin i vinterhalvåret: se anbefalingerne til børn, voksne og ældre fra Sundhedsstyrelsen
Tilbage til oversigt