Sundere snacks og måltider på farten

Af: Fit&Sund Diætist

Nu nærmer efterårsferien sig, og det betyder også mere tid til at opleve verden eller Danmark og dermed også meget mere tid i en bil. De fleste har en intention om at have sundere snacks med i bilen; men nogle gange sker det bare ikke, og af den grund kommer vi her med ideer til sundere snacks og måltider, du kan købe på farten.

Men hvad mener vi egentligt, når vi siger sundere snacks og måltider?

Det kan være svært at sige, om en given madvare er direkte sund eller usund. Det hele handler altid om kontekst, formål, mængder, sammensætning og faktisk også lyst. Det vil sige, at når vi snakker om en sundere snack, ja så er det ofte sammenlignet med en anden snack. Og det, der sammenlignes, er kalorieindhold og næringsindhold.

Et eksempel: I er kørt ind på en tankstation, og alle i bilen er lidt snack-sultne. Så kan du stå over for et valg, om du skal vælge proteinbaren eller marsbaren. Ofte indeholder proteinbaren nogenlunde samme mængde kalorier som marsbaren. Men proteinbaren indeholder mere protein og ofte flere fibre, som mætter mere. Overordnet vil det sundere valg derfor altid være at vælge proteinbaren, da den giver mest næring til din krop. Og dog. For som vi tidligere sagde, handler det hele også om kontekst. Er du for eksempel i gang med et vægttab, vil vi anbefale, at du vælger den bar, du kan finde med mindst kalorie-indhold eller vælge noget helt andet såsom gulerødder, frugt, skyr-brik eller lignende med generelt mindre kalorieindhold pr. mængde. Til sidst kan man også tale om den mentale sundhed, det vil sige, hvad har du faktisk lyst til? Har du mere LYST til marsbaren, og indeholder begge barer nogenlunde samme kalorieindhold, jamen så gør det ikke den store forskel for din sundhed eller dit vægttab, om du vælger det ene eller det andet i det ENE øjeblik.

Men hvordan er det så lige, du selv vælger de sundere snacks og måltider?

Vi kommer her med følgende retningslinjer, man kan gå efter; men vi anbefaler, at man altid tager højde for konteksten. Det er først vigtigt at vide, om du skal have et stort eller lille måltid. Det er vigtigt ift. det kalorieindhold, du har til rådighed. Er det et måltid fx frokost eller aftensmad, så har du ofte flere kalorier til rådighed og kan derved spise flere små snacks eller fx en sandwich.

Overordnet så vælg snacks/mad, der har:

  • Et højt indhold af protein eller kostfibre. Det gør dig mere mæt og indeholder flere vitaminer og mineraler til kroppen.
  • Mindre fedt, især mættet fedt. Jo mindre fedt, jo færre kalorier. Fx skyr eller yoghurt, eller vælg kylling i din sandwich.
  • Mest mad for kalorierne (hvis du er i gang med et vægttab): Fx frugt, gulerødder, smoothies.
  • Gå efter det grove og mørke i fx sandwich, burger eller rundstykker.

Du kan se eksempler på kalorieindhold på nogle snacks og måltider på billederne.

Klik på billederne, for at se dem i et større format.

filer/snacks2.png

filer/snacks1.png

Ønsker du mere inspiration? Så kontakt din lokale diætist, og få hjælp til sundere snacks og måltider, når du er på farten.

 

Tilbage til oversigt