Sundere grillmad

Af: Fit&Sund Diætist

Grillmad kan være en hel religion for mange. Alle gør det forskelligt og har deres egne traditioner, mange har deres helt egen marinade til kødet, man bruger forskellige metoder til at grille maden. Skal det være direkte eller indirekte varme, skal det var gas eller kulgrill, eller er man ovre i en kuglegrill? Griller man kun i sommerhalvåret, eller gør man det hele året, som mange er begyndt at eksperimentere med.

De fleste er dog enige om, at grillmad ikke just er den sundeste spise. Man spiser ofte for fedtholdigt og for meget; men sådan behøver det bestemt ikke at være. Med nogle enkle fif kan du nemt gøre din grillmad til et sundt og næringsrigt måltid.

Kød: Hovedingrediensen til grillmad er ofte kød. Grillpølser, fedtmarmorerede steaks og hakkebøffer er blandt de absolutte favoritter, og de har alle en høj fedtprocent. Alt for store mængder af rødt kød øger risikoen for at udvikle visse former for kræft.

Skift derfor det røde kød ud med enten fjerkræ, fisk eller skaldyr. Hvis du vælger rødt kød, så gå efter magert kød med max. 10% fedt/100 g.

Grøntsager: Det er supernemt og lækkert med forskellige grøntsager på grillen, og nyd dem som et appetitvækkende tilbehør til kødet/fisken. Skær grøntsagerne ud i mundrette stykker, og læg dem evt. i en stanniolbakke, drys med diverse krydderier, og stænk dem med lidt olie. Forslag til grøntsager som man kan bruge på grillen: Blomkål, peberfrugt, majs, svampe/champignoner, aubergine, squash, tomater, forskellige kåltyper.

Hvis man ikke vil grille sine grøntsager, så lav en god sommersalat som tilbehør. Her er et forslag fra F&S-diætisterne:  https://diaetist.fitogsund.dk/c/blog/laekker-frisk-spinat-og-spidskaalsalat-med-aeble-og-dressing

Andet tilbehør

Kartofler: De nye kartofler, som er meget smagfulde om sommeren, kan spises kogte med et drys frisk persille eller eventuelt pakkes ind i folie med friske krydderurter og steges med grøntsagerne. Det er en mere sund måde at spise kartofler på end den traditionelle kartoffelsalat.

Pastasalat: Skift den lyse pasta ud med en fuldkornstype, og tilsæt en masse friske grøntsager og krydderurter. Brug en mager type dressing med max. 5% fedt/100 g. Hvis dressingen er hjemmelavet, så brug f.eks. en mager creme fraiche, kvark, skyr eller yoghurt naturel.

Brød: I stedet for den lyse flutes, som mange bruger som tilbehør til grillmaden, så vælg et fuldkornsflutes. Gå efter fuldkornslogoet. Hvis man gerne vil have et hvidløgsflutes, så pensl selv brødet med lidt olie tilsat hvidløg eller andre friske krydderurter.

Portioner:  Når man griller, kan man ofte sidde længe omkring maden og småspise i mange timer. For at vælge sundheden til kan man med fordel vælge kun at spise én portion. Nyd maden og samværet med venner og familie i stedet for flere portioner mad. Hav evt. noget snack-grønt liggende i skåle på bordet, som man kan tage af i stedet for en ekstra portion mad. Man kan sagtens spise efter slanke-tallerkenen, når man griller, hvis man har fokus på vægttab: 1 stk. mager kød/fisk, 2-3 kartofler og en halv tallerken grillede grøntsager eller sommersalat.

Alkohol: Et glas kold rosévin eller øl på terrassen hænger ofte sammen med grillmad. Hvis man griller ofte, kan man nemt komme over Sundhedsstyrelsens anbefaling af indtag for alkohol. Så hav derfor altid masser af vand på bordet, spice det op med isterninger, frosne bær eller skiver af citrusfrugter. Danskvand eller sukkerfri sodavand kan også være et sundere alternativ.

Tilbage til oversigt