Rosé-sæson

Af: Fit&Sund Diætist

Rosé-sæsonen er over os, for denne drik nydes jo især i den varme danske sommer og eventuelt sammen med god grillmad. Mange tror fejlagtigt, at alkohol feder mere end andre drikke- og/eller fødevarer. Men det er langt fra sandt!

Sandheden om alkohol

Sandheden er, at alt feder, hvis du er i kalorieoverskud, dvs. indtager du mere energi/flere kalorier, end du bruger, så vil din vægt øges. Omvendt, hvis du spiser mindre, end den energi du bruger, vil din vægt falde. Kroppen kan ikke kende forskel på en kalorie fra vin frem for en kalorie fra broccoli.

Hvis du oplever, at det er lige præcis rosévin eller anden alkohol, som bevirker, at du tager på, kan det være alkoholens effekt på den mad, du vælger. Mange får lyst til noget at spise i forbindelse med eller efter indtag af alkohol, hvilket skyldes et fald i blodsukkeret, og derudover har vi en tendens til at blive mere afslappede med vores beslutninger, når vi bliver påvirkede af alkohol. Desuden er de fødevarer, vi har lyst til, når vi har lavere blodsukker, ofte fødevarer, der er energitætte. Det vil sige, vi indtager fødevarer med mange kalorier og et højt saltindhold, som til dels skyldes dehydrering. Energitætte fødevarer med højt saltindhold er fx peanuts, chips, pommes frittes, burger, pizza m.m. Tendensen til at vælge disse fødevarer afhænger selvfølgelig også af mængden af alkohol, du indtager.

Det handler altså om energioverskud, energiunderskud eller energibalance, men vigtigst af alt, så handler det om, hvad du godt kunne tænke dig. Elsker du at drikke rosévin? Eller er det, ”bare noget du gør”, fordi de andre gør det? Er der særlige begivenheder, hvor du nyder det mere end andre? Når vi eksempelvis gerne vil tabe os i vægt, er det netop en god idé at blive opmærksom på, hvad du allerhelst vil drikke og spise.

Redskab til vægttab

Prøv at svare på disse spørgsmål: Hvad vil du helst have? Hvad behøver du kun lidt af? Hvad kan du undvære? På den måde kan du sortere noget energi/nogle kalorier fra, og det kan hjælpe dig med at komme i energiunderskud og derved tabe noget vægt.

Fit&Sund diætisterne kan hjælpe dig med flere redskaber til fx vægttab.

Vi henviser selvfølgelig til Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol, og dem bør du altid følge.

Tilbage til oversigt