Protein – hvad er det for en størrelse?

Af: Fit&Sund Diætist

Protein er et næringsstof, som findes i mange forskellige fødevarer. De fleste tænker måske på kød, når de hører ordet. Men også forskellige grøntsager, bønner og linser, æg og mælkeprodukter er gode proteinkilder.

Hvilken funktion har protein?

Kroppen bruger protein til en hel masse forskellige ting, og der findes fantastisk mange forskellige proteiner. Protein bruges til at transportere ilt rundt i kroppen. Vores hår og hud er lavet af proteiner. Vores muskler er opbygget af proteiner. Og protein bruges også som energikilde.

Protein er opbygget af forskellige aminosyrer. Nogle aminosyrer kan vi selv lave i kroppen, og andre skal vi indtage gennem kosten. Her er det godt at spise varieret, fordi vi på denne måde sikrer os at få indtaget alle de aminosyrer, vi har brug for. Hvis man gerne vil lave et kødfrit eller kødfattigt måltid og samtidig få dækket sit proteinbehov, kan man erstatte noget af kødet i sin kødsauce med kidneybønner, sorte bønner eller kikærter. Derudover er broccoli, ærter, spinat og diverse nødder gode proteinkilder.

Hvor meget protein skal jeg indtage?

Det anbefales, at 10 til 20% af ens daglige energiindtag kommer fra protein. Alligevel mener mange, at der bør indtages langt mere protein, og derfor bombarderes vi med reklamer og tilbud om proteinbarer, proteinpulver og proteinkure, som skal hjælpe os med at få spist en masse ekstra protein. Men har vi brug for ekstra protein, eller skal vi lytte til de officielle anbefalinger?

Det er rigtigt, at man mister muskelmasse, hvis man spiser for lidt protein. Men hvis man spiser en almindelig, varieret kost, får man nok protein – også selvom man træner 3 gange om ugen. 10 til 20% af éns daglige energiindtag svarer til et indtag på 0,8 til 1,5 g protein per kilo kropsvægt. Hvis man altså fx vejer 70 kg, skal man altså gennemsnitligt indtage ca. 75 g ren protein. Dette behov bliver dækket, hvis du fx indtager et æg, en kyllingefilet på 200 g og 2 dl skyr i løbet af en dag.

Unødvendigt med proteinbarer

Det er en misforståelse, at man kan spise sig til store muskler. Kroppen vil kun bruge en vis del protein til musklerne. Spises der større mængder protein, vil den øgede mængde blot bruges som energi eller lagres som fedt. Derfor er de dyre og ofte meget sukkerholdige proteintilskud faktisk helt unødige. Vil du gerne have en snack med i fitnesscentret, behøver den altså ikke indeholde en masse protein. Et stykke frugt er en glimrende energikilde og langt sundere og billigere end de sukkerholdige proteintilskud.

Protein er altså vigtigt. Men indtag det i passende mængder og via sunde kilder som fx kylling, æg, broccoli og magre mælkeprodukter – i stedet for dyre, sukkerholdige proteintilskud. Og husk, at rådet om at spise varieret altid er genialt at lytte til.

Tilbage til oversigt