Overgangsalderen – hvad sker der, og hvad kan du gøre?

Af: Fit&Sund Diætist

I anledningen af mors dag har vi valgt at sætte fokus på overgangsalderen, der på et tidspunkt i livet vil berøre de fleste kvinder i et eller andet omfang.

Overgangsalderen er en livsfase hos kvinder, som strækker sig over tre stadier:

  1. Perimenopausen kan begynde 8 til 10 år, før menopausen indtræder. Perimenopausen starter typisk i 40’erne; men kan også starte i 30’erne og varer, indtil æggestokkene ikke frigiver flere æg. I de sidste 1 til 2 år af perimenopausen falder østrogenniveauet meget, og her oplever mange kvinder forskellige symptomer såsom hedeture, humørsvingninger og fordøjelsesproblemer. I dette stadie har man stadig menstruation.
  2. Når menstruationen ophører helt, går man ind i menopause-stadiet, hvor æggestokkene ikke producerer mere østrogen eller frigiver flere æg. Også i dette stadie oplever mange kvinder symptomer.
  3. Symptomhyppigheden falder, som man går ind i postmenopausen, som indtræffer, når man ikke har haft menstruation i 12 sammenhængende måneder.

Sund kost og motion er vigtigt gennem hele livet. Måske er overgangsalderen det tidspunkt, hvor det er en særlig god idé at sætte fokus på dette.

Det lave østrogenniveau giver øget tendensen til at få æbleform (lagring af fedt på maveregionen) og gør én mere udsat for forskellige sundhedsrisici. Men hvis man spiser sundt og dyrker motion i overgangsalderen, behøver man ikke nødvendigvis at tage hormontilskud. Æbleformen sat over for pæreformen (lagring af fedt omkring hofter og bag) kan være farligere, da mavefedt er forbundet med øget risiko for intraabdominalt fedt, altså fedt omkring de vitale organer.

Derimod er fedt på hofter og baller ikke farligt, da der ikke er vitale organer her. Sund kost og motion giver desuden flere fordele som:

  • Færre gener i overgangsalderen
  • Stabil vægt og måske endda vægttab
  • Stærkere knogler, hvilket forebygger osteoporose
  • Beskyttelse af hjertet mod blodpropper
  • Mindre risiko for blandt andet demens, forhøjet blodtryk, gigt, sukkersyge og kræft. 

Motion behøver ikke være én bestemt type; men en kombination af styrketræning og konditionstræning er et supergodt supplement til den sunde kost for at reducere eller forebygge lagring af mavefedtet.

Én af de gener, mange kvinder oplever, er hedeture. Hos nogle kvinder kan bestemte fødevarer udløse hedeture; men det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, så det er vigtigt, at du gør dig dine egne erfaringer. Et godt redskab til at finde ud af, hvad der måske udløser dine hedeture, kan være at føre kostdagbog.

Vores diætister kan hjælpe dig til en sundere kost
Den sunde kost kan hjælpe dig til vægtstabilitet eller vægttab, som kan være en hjælp til at komme igennem din overgangsalder med færrest mulige gener.

Hvis du har store gener i forbindelse med din overgangsalder, er det altid en god idé at konsultere din læge.

Tilbage til oversigt