Mænd, motivation og vægttab

Af: Fit&Sund Diætist

Hvad er det med mænd og vægttab? Motivationen kan virke flygtig og komme og gå, som den vil. Hvorfor?

Sundhedsfaglig støtte til vægttab

Når man skal lave en livsstilsændring, er det vigtigt, man har støtte til at holde sig selv i gang – særligt når processen bliver hård. Netop dette er blevet undersøgt i et studie, hvor en gruppe mænd blev fulgt igennem et år.

Den ene halvdel fik tæt supervision, kost- og træningsvejledning samt støtte fra et sundhedsfagligt personale gennem hele forløbet. De første 16 uger havde gruppen desuden adgang til gratis, sunde fødevarer. Efter 16 uger begyndte gruppen at træffe flere selvstændige valg og valgte til sidst den superviserede træning helt fra. Denne halvdel havde større succes med deres vægttab end den anden halvdel, som ikke fik lige så meget støtte under de første 16 uger.

Økonomien spillede i de sidste 36 uger af forløbet ingen rolle for den superviserede gruppe, hvilket kan være et tegn på, at de gavnlige effekter, de oplevede i starten af forsøget, gav dem lyst til at bruge de ekstra penge på den sundere livsstil. Man kunne altså se op til flere positive resultater, der fremkom af de 16 ugers intervention, hvor mændene var i tæt supervision med sundhedsfagligt personale og oplevede større vægttab.

Find din lokale diætist her: https://diaetist.fitogsund.dk/p/huse

Motivation er afgørende

Motivation er alfa og omega, når det drejer sig om forandring. Hvor stærkt ønskes eller begæres forandringen? Hvor vigtig er den? Motivation er vigtig, hvis man skal have tro på sin succes. Man vil gerne noget, men mangler måske evnen til at få det til at ske fx: ”Jeg ville ønske, at jeg kunne”.

Og så er der det med parathed, som er et spørgsmål om prioritering. Man kan godt være villig til forandring og have troen på, at det kan lykkes; men man er bare ikke parat. Vigtigheden skal man selv definere. Paratheden skal man ligeledes selv prioritere. Men troen på succes kan den sundhedsfaglige hjælpe med, og det er her, man skal søge støtte og hjælp til at gennemføre det, man har sat sig for.

Lav en overskuelig plan, gør dine gamle vaner en smule sundere på en måde, du kan leve med i længden. Beslut dig fx for at drikke en øl mindre om ugen, skifte din almindelige cola ud med en cola zero, købe chips i mindre poser, gå en tur på ti minutter hver dag eller cykle på arbejde mindst én gang om ugen. Sørg for at få ordentlig sundhedsvejledning, som tager udgangspunkt i at finde sundere alternativer, som du godt kan lide.

Med andre ord: Går du med nogle tanker og ønsker om en fremtidig livsstilsændring fx rygestop, vægttab eller noget helt andet? Så er det bestemt ikke en dum idé at søge hjælp hos en professionel, da det øger din succesrate væsentligt.

Find din lokale diætist her: https://diaetist.fitogsund.dk/p/huse

Mange mænd bruger også træningen i forhold til vægttab. Læs mere her om, hvordan man mest optimalt bruger træningen som et redskab til at tabe sig: https://diaetist.fitogsund.dk/c/blog/vaegttab-og-traening

Tilbage til oversigt