Hvilken jul ønsker du?

Af: Fit&Sund Diætist

Julen står for døren, og det er for mange danskere en livslang tradition, at vi i december måned pynter vores hjem med julepynt og diverse julekalendere. Har du overvejet, hvilken julekalender du skal have i år? Hvis ikke, så lad os her i Fit&Sund Diætist slå et lille slag for den gode gamle chokoladekalender. Ja, du læste rigtigt! Lad os forklare, hvordan en chokoladekalender kan være med til at ændre DIT syn på, hvad du spiser.

Step 1: Vælg den chokoladekalender, du helst vil have.

Det lyder måske som et simpelt step; men i et step som dette kan der være et hav af bevidste og ubevidste faktorer, som spiller ind på dit valg. Måske skyldfølelse tvinger dig til at vælge den kalender, som du tror, er den ‘’sundeste’’ fremfor den, som du egentlig synes, er den lækreste, flotteste eller mest spændende. Det er her vigtigt, at du vælger den kalender, som tiltaler dig mest. Vælg den kalender, som du mener, du kan få allermest nydelse ud af - smagsmæssigt, udseendemæssigt eller overraskelsesmæssigt. Lad nysgerrigheden og lysten styre showet.

Step 2: Spis med nærvær.

Dagen er nu kommet! Det er den 1. december, og du kan endelig åbne den første låge i din nye, spændende og forhåbentlig lækre julekalender! Det siger sig selv, at det her er vigtigt ikke at åbne alle lågerne første dag og spise al chokoladen, men derimod åbne én låge om dagen, som meningen med kalenderen er.

Først vil vi gerne have dig til at kigge på chokoladestykket. Hvordan er det formet? Hvad skal det forestille? Hvordan føles det? Når du har lagt mærke til detaljerne – spis da stykket; men læg her mærke til hver bid. Hvordan er konsistensen? Reflektér over smagen. Var det den smag, du havde håbet på? Er den bedre? Er der lag i chokoladestykket, eller er det solidt?

Denne øvelse kræver et roligt sted, hvor du kan koncentrere dig uden at blive forstyrret, mens du spiser. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor du har en smule ro. Hvad denne øvelse kan give dig til gengæld, er en lille overraskelse hver dag, en potentiel ny smag samt en nyopdaget nydelse af noget lækkert, som ikke er forbudt; men som har din fulde opmærksomhed.  Dette er ofte med til at mætte sanserne og fjerne din trang til det lækre meget hurtigere, end hvis du kyler det ind, mens du er distraheret af fjernsyn, computer eller andre ting.

Julekalendere eller ej. Kan det være, at du netop går rundt med en mangel på nærvær, når du spiser? Så kan en lille nærværs-øvelse hver dag med noget, du godt kan lide, hjælpe dig med at genopdage nydelsen af det, du spiser. Om det er et stykke chokolade, eller om det er aftensmaden, morgenmaden, chips og slik om aftenen, så vil vores lille ‘’guide’’ her forhåbentlig også kunne hjælpe dig til at finde ud af, hvornår dine sanser faktisk er blevet mættet og derved hjælpe dig til ikke at overspise og/eller føle skyld ved spisning.

Tilbage til oversigt