Har du problemer med oppustethed og ondt i maven?
Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en udbredt funktionel tarmlidelse, der forekommer hos 15-20% af den vestlige befolkning og hos 16% i Danmark. Lidelsen kan ramme alle, dog ses IBS hyppigst hos kvinder.
IBS er en meget tabubelagt lidelse, fordi det er de færreste, der har lyst til at fortælle andre om deres toilet-oplevelser og vaner. Ikke desto mindre er det altså næsten 1 ud af 5 i Danmark, som lider af IBS. Det er derfor vigtigt at få belyst lidelsen, og at den ikke er farlig, men kan være voldsom ubehagelig.
Når lidelsen betegnes som værende en funktionel lidelse, så kendetegnes det ved, at der fremstår én eller flere fysiske symptomer, som påvirker funktionsevne og livskvalitet. Samtidigt kan funktionelle lidelser som IBS ikke påvises ved kliniske undersøgelser. Ved IBS ses en ændring i tarmsystemets funktion. Det vil sige, at tarmens bevægelser og følsomheden i tarmsystemets nerver samt hjerne/tarm-forbindelsen er påvirket. Hyppige symptomer ved IBS er:
- Oppustethed
- Mavesmerter
- Diarré eller forstoppelse
- Hastværk (Man skal skynde sig på toilettet).
Andre symptomer, som kan forekomme ved IBS, er:
- Hjertebanken
- Depression
- Angst
- Kronisk hovedpine
- Kronisk træthed
- Rygsmerter
- Kvalme.
Disse symptomer kan skabe et misvisende symptombillede, hvilket kan resultere i fejldiagnoser, forsinkede diagnoser og forvirring hos personen, som lider af problemstillingen.
Hvad kan du så stille op, hvis du har IBS eller oplever nogle af de ovenstående symptomer?
- Måltidsmønster – Forsøg at spise hyppige små måltider, da store måltider kan medvirke til forstoppelse, mavesmerter og en øget følelse af oppustethed.
- Begræns sukker og fedt i kosten – Dette er lidt i forlængelse af de 7 kostråd; men en kost, som er rig på sukker og/eller fedt, kan medvirke til at forværre IBS-symptomer.
- Drik rigeligt med væske gerne 1-1,5 l vand om dagen.
- Begræns indtaget af alkohol, koffein og kulsyre, da dette kan medvirke til øget forekomst af symptomer.
- Spis kostfibre – Sørg for at spise tilstrækkeligt med kostfibre i løbet af dagen; men fordel det gerne jævnt over alle måltider.
- Begræns indtaget af stærk/krydret mad, da det kan forværre symptomerne.
Det er din læges ansvar at diagnosticere IBS, herefter kan du booke en tid ved en af vores diætister og få hjælp til individuel behandling.