Får du dårlig samvittighed, når du er på slankekur?

Af: Fit&Sund Diætist

Kender du det, at nu vil du tabe dig, nu skal det være! Dette ønske kan ofte være forbundet med egne regler, forbud og diæter. Disse kan lede til dårlig samvittighed og oplevelsen af at være en fiasko. Det har vi forsøgt at    illustrere med billedet af cirklen, som viser, hvordan man kan blive fanget i et dårligt handlemønster ift. kost og sundhed.

Se videoen, hvor diætist Jane Agergaard fortæller om cirklen


Vægtstigning

Du har haft en vægtstigning over en periode; men dét skal der laves om på nu, så du beslutter dig for at gå på diæt.
Det kan være, du har prøvet diæten før, har læst om den på internettet, de sociale medier (fx Facebook eller Instagram), eller måske kender du én, som har haft succes med denne diæt, denne måde at spise på.

Regler og forbud

Med diæten opstiller du nogle regler og forbud for, hvad der er rigtigt og forkert/sundt og usundt. Disse regler kunne bl.a. lyde: ”Jeg skal træne hver dag”, ”Jeg må ikke spise sukker”, ”Jeg må ikke spise brød, gluten eller laktose”.

Alt eller intet

Det går måske godt i nogle dage eller uger, hvor du formår at holde dig fra visse fødevarer og efterlever dit ”regelsæt”. Og du oplever herved måske også en glæde ved at se vægten falde; men reglerne er samtidigt svære at få til at passe ind i hverdagen og i flere sociale situationer.

Tankegangen bliver ”alt eller intet”. Enten gør du det mindst 100%, og det skal være perfekt, ellers kan det hele være lige meget.

Fiasko

Når du nu ikke kan leve op til disse ”simple” regler, så bebrejder du dig selv og skælder måske endda ud. Du er ”faldet i”. Du fik ikke trænet som planlagt, eller du spiste noget, som ikke passer ind i de strikse regler og forbud, du havde sat op for dig selv. Det føles som et nederlag - en fiasko, at du ikke lykkes som planlagt. Du havde ellers planlagt en klar og fast vej mod et vægttab/mod dit mål.

Dårlig samvittighed

Du får nu dårlig samvittighed over, at du spiste for meget/forkert, du fik ikke trænet, du nåede ikke målet. Du kunne ikke engang overholde dine egne regler og planer.

Du har nu et stykke tid undværet mange ting, så nu vil du have det hele, for det kan jo være lige meget, nu er du jo ”faldet i”, har fejlet, er mislykket osv.

Overspisning

Nederlaget kan føre til overspisning af store mængder af alt det, der har været forbudt i nogen tid. Det kan også være mindre mængder mad, som indtages, selvom du egentlig ikke har lyst. Du har mistet din selvkontrol.

Vægtstigning

Efterfølgende oplever du igen en vægtstigning, og de tabte kilo kommer ret hurtigt på igen, måske endda endnu flere. Det store ønske om vægttab vokser yderligere, og det fører til en beslutning om at forsøge igen.

Således starter cirklen forfra. Du genopstiller de mange regler og forbud, og du giver dig på ny i kast med strikse diæter.

At opleve nederlag gang på gang og følelsen af ikke at lykkes kan påvirke din selvopfattelse og tro på livet. Det kan give oplevelsen af, at man konstant er på slankekur - måske i flere år. Det slider på selvtillid, selvværd og tillid til egne kompetencer.

I Fit&Sund Diætist arbejder vi med realistiske livsstilsændringer med udgangspunkt i DIG. Der er ingen regler eller forbud, for det handler om balance og en varieret kost. Vi hjælper dig med dine vaner og din tankegang omkring mad og sundhed.

 >> Du kan finde din lokale diætist her

billeder-til-artikler/pizza-uden-person.png

Tilbage til oversigt