Er sødestoffer vejen til vægttab?

Af: Fit&Sund Diætist

Kunstige sødestoffer er de seneste år blevet anvendt i flere og flere fødevarer på markedet som en erstatning for sukker. Imens kører debatten stadig, om sødestofferne er skadelige, eller om de overhovedet er et kaloriefrit alternativ til sukker. I opslaget her vil vi forsøge at forklare, hvad kunstige sødestoffer er, hvorfor de fungerer som kaloriefrie alternativer, og om de er sundhedsskadelige eller ej.

De mest almindelige sødestoffer, som bliver brugt i fødevarer i dag, er bl.a. aspartam og acesulfam K. Begge sødestoffer kan forekomme i lightsodavand, yoghurtprodukter, sukkerfri kage m.m. De to sødestoffer hører under gruppen ’’intense sødestoffer’’, da de begge søder flere hundrede gange mere end sukker. Det betyder også, at man kun behøver at tilsætte ganske lidt af sødestofferne for at give fødevareprodukterne en tilsvarende sød smag, som vi kender fra produkter sødet med sukker.

Sødestoffernes opbygning er temmelig simpel. Begge består af kunstigt sammensatte aminosyrer, (hvilket er forstadiet til proteiner). At de er kunstigt sammensat, har ingen betydning for os, og de selvsamme aminosyrer finder man også i mange andre proteinholdige fødevarer såsom kød, fisk, æg m.m.

Der er dog forskel på, hvordan sødestofferne opfører sig i vores fordøjelsessystem. Aspartam bliver nedbrudt og anvendt i kroppen ligesom alt andet, vi spiser eller drikker. Den utroligt lave mængde af aspartam anvendt i fødevareprodukter betyder til gengæld, at der ingen kalorier kommer ud af det.

Acesulfam K bliver derimod slet ikke nedbrudt, men passerer i stedet uskadt gennem fordøjelsessystemet og udskilles med urinen. Begge sødestoffer indgår derfor i gruppen ’’kaloriefrie’’ sødestoffer og kan med fordel anvendes som alternativer til produkter sødet med sukker.

Begge sødestoffer er godkendte til fødevarebrug inden for EU, hvor denne beslutning bygger på omfattende videnskabelige undersøgelser, som viser, at sødestofferne ikke er farlige eller sundhedsskadelige for mennesker. Denne godkendelse er dog løbende til revurdering, og der forskes fortsat videre i sødestoffernes effekt på mennesker. Indtil videre er der dog intet, som tyder på, at et moderat indtag af kunstige sødestoffer skulle være sundhedsskadeligt for os.

Hvis du ønsker et vægttab, kan produkter med sødestoffer hjælpe dig til at være i energiunderskud*, som er det, der i sidste ende giver vægttabet. Produkterne kan hjælpe til energiunderskuddet, da de indeholder færre kalorier end tilsvarende produkter med sukker. Selvom det fysiologisk for alle er gældende, at vi skal være i energiunderskud for at tabe vægt, så tror vi på, at redskaberne til vægttab er individuelle. Når vi vil lave ændringer i vores livsstil til vægttab, er det en god idé at kigge på, om det er ændringer, du kan fastholde dag ud og dag ind resten af dit liv. Måske er en del af løsningen at skifte til lightprodukter. Måske skal nogle af dine produkter ændres til lightprodukter. Eller måske skal du have nogle helt andre værktøjer i lige præcis din værktøjskasse for at opnå et vægttab?

Her kan du booke en tid hos Fit&Sund diætist og få hjælp til dine vaneændringer.

*Energiunderskud opstår, når du indtager mindre energi, end din krop forbruger. Her vil din krop bruge af dine energilagre som fx dit fedtlager.

Tilbage til oversigt