Spiseforstyrrelser

Hvad er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som er præget af, at man har et usundt og tvangspræget forhold til mad. Man har en fejlagtig opfattelse af kroppen og mad eller en sygelig optagethed og tilgang til mad og motion, hvilket kan komme til udtryk gennem maden f.eks. i form af anoreksi, bulimi, tvangs-overspisning/Binge Eating Disorder (BED), hvilket flere og flere danskere oplever.

Spiseforstyrrelser forekommer i alle aldersgrupper og rammer begge køn. Din vægt fortæller ikke noget om, hvorvidt du har en egentlig spiseforstyrrelse.

Men det gør dine tanker og dit forhold til mad. En stræben efter og vedligeholdelse af en lav vægt er ofte ledsaget af fastlåshed og ritualiseret adfærd, når det handler om mad og måltider. Ofte deler man maden ind i tilladte og forbudte fødevarer baseret på en opfattelse af, om de pågældende fødevarer vil eller ikke vil forårsage vægtændring.

Jo tidligere, der sættes ind med effektiv udredning og behandling af en spiseforstyrrelse, des større er sandsynligheden for at blive rask. 

Derfor book en tid allerede nu hos din lokale autoriserede kliniske diætist.

Du skal søge hjælp til behandling af en spiseforstyrrelse, hvis:

-      Du sulter dig selv eller har perioder, hvor du helt ukontrolleret spiser store mængder mad.

-      Din dagligdag i betydelig grad er præget af kontrollerende tanker om mad, vægt, motion eller sundhed.

-      Du isolerer dig og foretrækker at spise alene. Du trives ikke blandt andre mennesker. Du har et lavt selvværd, bryder dig ikke om dig selv og har svært ved at se din værdi som menneske. Det kan medføre øget risiko for depression og/eller angst.

Behandling af spiseforstyrrelse:

Fit&Sunds diætister kan hjælpe dig med behandling af anoreksi, behandling af bulimi, behandling af ortoreksi og behandling af tvangsoverspisnings (BED). Behandlingen af spiseforstyrrelser er meget forskellig, da spiseforstyrrelser viser sig med mange forskellige udtryk. Man kan være normalvægtig, undervægtig eller overvægtig – derfor kan man ikke ensrette behandlingen for en spiseforstyrrelse.

Vi kan være behjælpelige med at be- eller afkræfte nogle af de mange tanker og informationer, man bliver forstyrret og optaget af, når man lider af en af disse diagnoser.

Vores formål med behandlingen er, at du skal have et langt mere naturligt forhold til mad, spise lystbetonet og mere intuitivt. Du skal væk fra kontrol, rigide tankemønstre omkring mad og frygten for overspisning.

Vi kan hjælpe dig med redskaber, så du kan finde roen til at få nydelsen tilbage i forhold til maden, så du kan spise den mad, som du kan lide og ovenikøbet med god samvittighed.

Vi kan bl.a. hjælpe dig med din spiseforstyrrelse ved at genskabe kontakten til din appetitregulering, så du bliver bedre til at mærke din mæthed, og at det er ok at være sulten, så du trygt kan spise uden kontrollerede og stramme, rigide regler.

Individuel plan i forhold til din spiseforstyrrelse

Det kan være værdifuldt at få professionel hjælp i forhold til kroppens aktuelle næringsbehov samt spørgsmål som f.eks.:

  • Hvad er sundt/usundt?
  • Hvor meget er for meget?
  • Hvor lidt er for lidt?
  • Hvad skal man spise, så kroppens energibehov er dækket? 

Og her kan en kostplan evt. komme på tale – vi laver en skræddersyet kostplan/plan til dig uden afvejning og kalorieberegning, så du kan fokusere på selve maden og spiseoplevelsen. Det kan være en hjælp til, at du kan genvinde et naturligt forhold til mad.

Vi kan også hjælpe de pårørende til bedre at forstå selve spiseforstyrrelsen, og hvordan de kan hjælpe deres nærmeste i forhold til spiseforstyrrelsen og deres forhold til mad.

Vores erfaring er, at de bedste resultater sker gennem kostændringer, som varer ved. Det er derfor vigtigt, at ændringer i kosten kan holdes på den lange bane. Det opnås bedst uden forbud, og du selv kan vælge, hvad du ønsker at spise. Du skal kunne spise sammen med andre og ikke mindst det samme som de andre – det hele blot med sund fornuft. Så en plan kan måske også langsomt inkludere fødevare-emner, som måske tidligere har ligget på den forbudte liste – så du lige så stille kan acceptere disse i din hverdag.

Planen bliver lavet i samarbejde med dig, og vi tager udgangspunkt i den mad, du godt kan lide, og som passer til netop dig og din hverdag.

Vi hjælper dig på vej til en bedre hverdag!