Fødevareallergi og intolerance

Overfølsomhed over for fødevarer kan inddeles i to grupper: fødevareallergi og fødevareintolerance.

Fødevareallergi

Hvis du har fødevareallergi, skyldes det, at din krop har udviklet antistoffer mod nogle af de proteinstoffer, som er i den mad, du spiser. Fødevareallergi giver akutte symptomer og involverer kroppens immunforsvar. Symptomer på fødevareallergi kan bl.a. være mavesmerter, åndenød, hævelser, udslet på huden eller rødme og diarré.

Behandling af fødevareallergi vil ofte være diætbehandling, hvor man undgår de fødevarer, som man er allergisk overfor. De akutte symptomer behandles enten ikke eller ved brug af antihistamin eller i alvorlige tilfælde med en epi-pen.

Fødevareintolerance

Fødevareintolerance betyder, at du oplever gener eller symptomer ved bestemte fødevarer eller fødevaregrupper. Intolerance for fødevarer involverer ikke kroppens immunforsvar.

Symptomer på fødevareintolerance er bl.a. mavesmerter, forstoppelse, luft i maven, diarré, overdreven rumlen mv. Symptomerne er ikke livstruende, men kan opleves som alt fra generende til stærkt generende eller invaliderende. Symptomerne på fødevareintolerance kan opstå fra 15 min. til 2-4 timer efter indtagelse.

Behandling af fødevareintolerance er diætbehandling, der findes ingen medicinsk behandling. Der er dog andre måder at behandle en fødevareintolerance på. For nogle vil det være en justering af fiber/væskeindtaget, udelukkelse og gen-introduktion af en bestemt fødevare/fødevaregruppe eller diæter som fx Low Fodmap.

Fødevareintolerance og fødevareallergi, hvad kan jeg gøre?

At tilpasse sin kost efter en fødevareallergi eller fødevareintolerance kan være svært og omfattende, da flere fødevarer kan indeholde andet, end man lige tror. Kært barn har også mange navne, når det kommer til fødevarer, hvilket ikke gør processen lettere. Fit&Sunds diætist kan hjælpe dig med at finde rundt i fødevarejunglen, så du nemmere undgår bestemte fødevarer og fødevaregrupper. Sammen kan vi finde alternativer til de pågældende fødevarer, så intet i princippet bliver forbudt. Det skal være muligt for dig at leve normalt og spise sammen med andre, hvor du - med din sunde fornuft - kan fravælge specifikke fødevarer. Vi kan også hjælpe dig med at få en bedre forståelse af din sygdom og dine symptomer, så du bedre kan navigere i din hverdag.

Vi hjælper dig på vej til en bedre hverdag!