Overgangsalderen – hvad sker der, og hvad kan du gøre?

Overgangsalderen er en livsfase hos kvinder, som strækker sig over tre stadier:

  1. Perimenopausen kan begynde 8 til 10 år før, menopausen indtræder. Perimenopausen starter typisk i 40’erne – men kan også starte i 30’erne – og varer, indtil æggestokkene ikke frigiver flere æg. I de sidste 1 til 2 år af perimenopausen falder østrogenniveauet meget, og her oplever mange kvinder forskellige symptomer såsom hedeture, humørsvingninger og fordøjelsesproblemer. I dette stadie har man stadig menstruation.
  2. Når menstruationen ophører helt, går man ind i menopause-stadiet, hvor æggestokkene ikke producerer mere østrogen eller frigiver flere æg. Også i dette stadie oplever mange kvinder symptomer.
  3. Symptomhyppigheden falder, som man går ind i postmenopausen, som indtræffer, når man ikke har haft menstruation i 12 sammenhængende måneder.

Det lave østrogenniveau giver øget tendens til at få æbleform (lagring af fedt på maveregionen) og gør én mere udsat for forskellige sundhedsrisici. Men hvis man spiser sundt og dyrker motion i overgangsalderen, behøver man muligvis ikke tage hormontilskud. Æbleformen sat over for pæreformen (lagring af fedt omkring hofter og bag) kan være farlig, da fedtet på maven lægger sig omkring de vitale organer, som skal holde kroppen i live i mange år.

Derimod er fedt på hofter og baller ikke så farligt, da der ikke er vitale organer her. Sund kost og motion giver desuden flere fordele som:

  • Færre gener og en lettere overgangsalder
  • Stabil vægt og måske endda vægttab
  • Stærkere skelet, hvilket forebygger osteoporose
  • Beskyttelse af hjertet mod blodpropper
  • Mindre risiko for blandt andet demens, forhøjet blodtryk, gigt, sukkersyge og kræft.

Det er vigtigt, at man tidligt i sit overgangsforløb får gode vaner i form af sund kost og motion. Motionen behøver ikke være så specifik; men en kombination af styrketræning og konditionstræning er bedst for at få bugt med mavefedtet. Hvis man ikke er så meget til sport, kan man nøjes med at sænke risikoen for iskæmisk hjertestop med op til 39%, hvis man blot halverer sit indtag af trans- og mættet fedt, som findes meget i kage samt præfabrikerede og friturestegte fødevarer.

De ting, som især sætter sig på maven, er fx sukker, transfedtsyrer, mættet fedt og alkohol. Alkohol kan – selv i moderate mængder (1 genstand per dag) – være med til at øge lysten til søde og fede fødevarer og er desuden den fødevare, der indeholder næstmest energi (kJ/kcal) per gram. Selvom man ikke spiser ekstra i forbindelse med et alkoholindtag, skal man stadig kompensere for det. Eksempelvis ved at spise mindre.

To nemme kostråd:

  • Spis mere frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, magert kød og fedtfattige mejeriprodukter
  • Skær ned på fed mad, søde sager, rødt kød og salt.
Tilbage til oversigt